09 januari 2007

Pappa Aldo CollianderDen svenska boxaren och tungviktsproffset Aldo Colliander från Skarpnäck kanske inte kommer till proffsgalan på Scandinavium i Göteborg den 27 januari. Som vanligt så är det andra än boxarna som får merparten av vinsten. Aldo som avstått från två betydligt mer inkomstbringade matcher för att få boxas i Sverige håller på att ruttna. Aldo har blivit erbjuden 30.000 kronor som i och för sig kan tyckas som väldigt mycket pengar om man inte tänker på vad matchen kostar honom själv. Sedan skatt och lön till tränare etc. dragits av bruttot så lär det inte bli mer än ungefär 10.000 kronor till honom själv. Det är inte mycket för allt förarbete en boxare måste utföra innan han kan gå en match. Hundratals timmars med hopprep, styrketräning, löpträning, sparring och sandsäck tar tid.

Har man dessutom ett liten skrutt hemma, som bara längtar efter pappa, så är 30.000 kronor för en match på den stora skådebanan Scandinavium rena slavlönen. Men det är klart. Är man en svart grabb som håller på med någor så okultiverat som boxning så hör väl slavlöner till vardagen även i Sverige. Själv fick jag för några år sedan nästan 10.000 av socialtjänsten för hålla en busgrabb borta, under tre dagar, från hans hemkommun. Den enda risken jag tog, var att min grabb skulle smita från mig. Någon smäll på käften riskerade jag inte. Men det är klart. Jag är lika vit som kinesiskt porslin medan Aldo Colliander är svart som sot. Färg har betydelse! I vart fall om man är både boxare och neger. Fy fan!

Om: , , , ,

19 kommentarer:

Jerka sa...

30 tusen för en match på Scandinavium med de biljettpriserna är surt sa räven.

Anonym sa...

10.000 kvar, fy sån dålig lön han har, kan ju inte vara sant alltså, man häpnar. Vore på sin plats att betala ordentligt när det nu finns bra boxare, men det kanske är skillnad på proffs och proffs?

Ann-charlott sa...

Hej !!
Ja det är väl för jösse namn inte klokt, vissa saker kan man få så lätt och mer ger en för att vissa skall hålla sig i från sig. Men en som håller på med sin idrott och gillar det han håller på med. Nä fy tusen va dåligt säger jag bara. Mycket orättvisa finns här i värden. Scandinavium som drar så mycket personer och vilka priser dem tar ut för att se matcher, kan väl inte bli fattig på 30 tusen kronor. Mycket dåligt!! Ha det gott!! Kram / Ann-charlott

Ann-charlott sa...

Hej igen.. Nu får jag rätta mig själv.. Menar att Scandinavium som drar in så mycket på matcher, kan väl för jösse namn betala honom mer än 30 tusen, skulle jag skriva.. Han skall väl få lika mycket som dom andra, jag gillar inte när man skiljer vita och svarta eller rasism över huvud taget.. Fy f…… alltså..
Nu var det sagt..ss.. hej hej

Ann-charlott

Anonym sa...

Ibland så är det bättre att få en riktig käftsmäll än att få en smäll på käften.
Jag är inte förvånad över att Aldo har blivit behandlad på det här sättet. Vad finns det att bli förvånad över? Vad kan man mer begära när man lever i ett land där det osunda förnuftet råder sen många år tillbaka ? Värre lär det bli. Åtminstone de kommande 4 åren.
Krama Maia från mej & Casper. Å ta en kram till dej & Kerstin också vetja:O)
/Elisabeth

Piraten sa...

Den här gossen är för närvarande Sveriges ende professionella tungviktsboxare. Jag lärde känna Aldo på den tiden, då jag hade jobb som fritidsledare på Ungdomens Hus i Skarpnäck.

Skarpnäck var då av Europas mest barntäta bostadsområden. Det var ett jävla stök och bök. Det var inte en lugn stund för oss som jobbade med ungdomarna. Var det inte det ena så var det något annat.

För några ungar gick det helt snett i livet. För det flesta gick det rätt bra och för några få gick det väldigt bra. Jag kan helt uppriktigt säga att Aldo Colliander blivit till en ikon för mig och min familj eftersom han visat att boxning fortfarande är den idrott som räddat allra flest unga män från att hamna snett i tillvaron!

Oskar sa...

skulle vara intressant att få höra hur mycket han får i vanliga fall samt vad hans motståndare får för fighterna i Scandinavium. Jag antar att det är stor skillnad för vem skulle vara intresserad av att skaffa sig avslagen näsa spräckta ögonbryn och i värsta fall hjärnskador för 30000 kr.
Hoppas arrangören skärper sig annars skulle jag lätt satsa på mer kvalitetstid med jr. Colliander istället för att boxas bara för att det är första gången i Sverige.

Piraten sa...

Du vet Oskar. En del har inte så mycket att välja på. Avslagen näsa spräckta ögonbryn och i värsta fall hjärnskador är så att säga priset en del får betala för att inte gå under helt. Jag är medveten om att det kan låta brutalt, men i den verkliga verkligheten är det inte alltid så lätt att hitta ett sammanhang som tillfredställer behovet av att kunna försörja sig.

Aldo Mamadou Nidaye Colliander, born 4 June 1978, is a Swedish boxer. He as born in Senegal but moved in 1987 with his mother to Farsta Sweden. They moved to Skarpnäck when Aldo was 16 years old. It was there that he started to train boxing. As an amateur he has had 58 matches, which only 8 of these he lost. He has won twice the Swedish championship. His coach is Stefan Färström.

Länk till Proffsboxning & kd
Länk till Vännen Aldo Colliander

Till sist Oskar. Ha det gott och hälsa familjen och släkten :-)

Lasse sa...

Att vara svart i Sverige är nog ungefär som att vara narkoman.
Båda är minoriteter som samhället helst inte vill veta av och allra minst hjälpa.
Detta sa jag en gång till en svart kvinna jag känner.
Ohhh nej, utropade hon förskräckt och trodde att jag jämförde henne med narkomaner. Men det var ju inte så jag menade.

P-O sa...

Det kan tyckas vara lite pengar, men i beaktande av att det är en liten gala och ett experiment nu när proffsboxningen är delvis fri och utan större intresse från andra är de redan frälsta, så är det väl bättre än ingenting dock. Skall man tjäna de stora pengarna får man bege sig utomlands. Åsa Sandell, för att ta ett exempel, bor och tränar i New York, och blir på så vis matchad mot större gager. Sedan tror jag inte det beror på hudfärgen hur det går utan hur bra man är och hur duktig promotor man har. Så småningom när proffsboxningen blir mer etablerad i Sverige och matcherna får gå i treminutersronder och 8, 10, 12 ronder med de bästa boxarna så blir gagerna större, men dit når vi kanske aldrig.

Catrin Mattsson sa...

Jag är emot rasism i alla former. och önska Aldo och hans familj allt gott.

I grunden är jag dock motståndare till verksamhet som går ut på att ge varandra hjärnskador, vilket jag anser proffsboxningen kan sortera under. Bästa hälsningar Catrin Mattsson

Anonym sa...

Tycker att 30000 kronor är rätt mycket pengar för en B boxare som Aldo.Det folk inte verkar fatta som skriver i detta forumet är att det kostar ganska mycket pengar att fixa en sån här gala.Sen skriver Ann-Charlott att Aldo ska få lika bra betalt som dom andra boxarna trots att hon inte har en aning vad dom andra boxarna får.Kan informera att Aldo är en av dom som får mest pengar av samtliga trots att i mina ögon så är han en av dom sämre boxarna.Ta reda på fakta innan ni börjar gapa om rasismen och annat trams.

Piraten sa...

Kära Anonymous! Jag har alltid beundrat människor som framför sina åsikter anonymt. Mest beundrar jag människor som betygsätter andra bakom anonymiteten.

Michael sa...

Jag vet inte vad skillnaden mellan att skriva anonymt eller att kalla sig Piraten är.Klickade på ditt användarnamn för att se en bild på dig men tyckte allt att det kändes ganska anonymt det med.Ok ,glöm åsikterna om Aldo som boxare men man kanske borde ta reda på vad resten av boxarna får för betalt för sina matcher.

Piraten sa...

Michael
Jag kan inte ta strid för alla boxare. Aldo är min vän sedan många år och därför har enbart han mina solidariteter. Jag glömmer ”dina åsikter om Aldo” och önskar dig välkommen till en av mina riktiga bloggar eftersom den här bloggen med alla inlägg och kommentarer väntar på att flyttas någon annan stans :-)
www.krakatuamannen.blogspot.com

Michael sa...

Tror att jag blev lite missuppfattad.Självklart så kan man tycka att boxarna ska ha mer pengar men det jag reagerade på var att man vinklade saken som att Aldo fick mindre pengar än dom andra boxarna på galan pga sin hudfärg,fast jag då vet att Aldo är en av dom som får bäst betalt.

Piraten sa...

Bäst tjänar promotorn.
Tv4 har ju köpt rättigheterna och det priset lär inte vara småpotatis. Sen tillkommer publikintäkter som lär bli en del. Om då Aldo är en av dem som får bäst betalt kan man ju föreställa sig hur mycket den sämst betalde fightern får.

Yngve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hobstig sa...

Allt skitsnack om Aldo flyttas till Full och Tokig
Och till alla er som buade ut Aldo Colliander på boxningsgalan har jag skapat upp ett speciellt gnällplank. Det är bara att Klicka på: Full och Tokig